informatika


Az internet kifejezés nemzetközileg elterjedt szó, az angol eredetű internetwork szóból ered, mely magyarul leginkább ’hálózatok hálózata’-ként adható vissza, szó szerinthálózatok közötti-t jelent. Az internet az egész világot körülölelő számítógép-hálózat, hatalmas rendszer, amely kisebb számítógép-hálózatokat fog össze. Ennek eredménye egyfajta kibertér, amely a valódi világ mellett alternatív teret biztosít. Az internet a számítógépek összekötéséből jött létre, hogy az egymástól teljesen különböző hálózatok egymással átlátszó módon tudjanak elektronikus leveleket cserélni, állományokat továbbítani.
A jövő a múltból nézve:

Tényleg hat lépésre van az egész világ?

Karinthy elméletét teszteli a Facebook
Az, hogy az internet segítségével minden és mindenki elérhetővé válik, manapság egy a 90-es évekből itt ragadt közhelynek tűnik, mivel legtöbben már hozzászoktunk a telekommunikáció ezen legnagyobb vívmányához. Emlékeznünk kell azonban arra, hogy - bár valószínűleg szentségtörésnek hangzik, de - tényleg volt idő, mikor a világháló még nem létezett.
A közlekedés és a kommunikáció hajnalán, mikor az emberek számára a technológiai fejlődés egyre elérhetőbbé tette ezeket a lehetőségeket és a világ elkezdett "zsugorodni" a szemünkben, volt egy magyar író, akiLáncszemek című novellájában megfogalmazott egy sejtést.
Karinthy Frigyes azt találta ki, hogy az előbb említett technológiai fejlődés végeredményében a világon minden ember legfeljebb hat lépésre lesz egymástól - az elmélet innen is kapta a leíró "hat lépés távolság" nevet. Magyarul nem lesz a bolygó felszínén olyan eldugott remete, akihez ne tudnánk egy üzenetet eljuttatni az ismerősünk ismerősének ismerősének ismerősének ismerősén, tehát összesen hat kézfogáson keresztül.
Matematikusok, fizikusok és szociológusok után most a Yahoo és a Facebook is besegít az elmélet igazolásába - ez utóbbi 750 millió, átlagosan 130 ismerőssel rendelkező felhasználóját kéri meg arra, hogy jelöljenek ki egy-egy célszemélyt, aki remélhetőleg valóban hat áttételen keresztül megkap egy üzenetet egy vadidegentől.
Small World Experiment (vagyis szabadon lefordítva "Kicsi a Világ" kísérlet) résztvevője bárki lehet, aki rendelkezik Facebook-profillal, ráadásul a jó mókán kívül egy komoly tudományos kutatás megalkotójává is válik.
A tudósok azért is izgatottak az eredményekkel kapcsolatban, mert 15 évvel ezelőtt ugyanezt a kísérletet lehetetlen lett volna elvégezni, úgyhogy irány aSmall World Experiment.

A QR kódról.....
A QR-kód (mobilkód) egy kétdimenziós vonalkód, melyet a japán Denso Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Jelentése Quick Response, azaz gyors válasz. A QR-kód (mobilkód) legnagyobb népszerűségnek Japánban örvend, de egyre jobban terjed Amerikában és már Európában is. A QR-kód (mobilkód) hibatűrő képessége és széles adatformátum támogatottsága miatt vált hamar népszerűvé, annyira, hogy 2000 júniusában ISO/IEC 18004 nemzetközi szabvánnyá vált, amelyet azóta többször kiegészítettek. A QR-kód nyílt szabvány, viszont a tulajdonosi jogokat a Denso Wave fenntartja magának, így a
QR-kód a Denso Wave hivatalosan regisztrált védjegye.
A fent látható kód az openlivera irányít...
Avatarként használni a qr-t, szerintem nagy ötlet.A "hangyaháborúval"sok információt közölhetsz magadról.és tévedés azt hinni,hogy csak az androidosok használhatják,és sok tízezer forintos eszköz kell hozzá.Egy otthoni szimpla pc-vel és egy egyszerű webkamerával olvashatunk a "titkos kódban".
KÉSZÍTS SAJÁT QR-KÓDOT
Néhány billentyűkombináció amit nem árt,ha tudunk:
CTRL-F vagy F3: találni egy szót vagy szavakat egy oldalon
CTRL-C: másolni szöveget
CTRL-V: beillesztésre
CTRL-Z: a visszavonás parancs
SHIFT-CTRL-Z:  újra az előző parancsot
CTRL-S: menteni
CTRL-B: a félkövér szöveg
CTRL-I: a italicise szöveg
CTRL-U: a aláhúzott szöveg
CTRL-X: csökkenteni szöveget
CTRL-A: jelölje ki az összeset
CTRL-O: megnyitni egy fájlt
CTRL-P: nyomtatásához
CTRL-"-" vagy "+": csökkenteni vagy növelni betűméretet egy weboldalon

És még ...
CTRL-H: előzmények
WIN-L: a zár az asztalra (Windows)
WIN-D: megmutatni az asztalt (Windows)
F5: frissítse az oldalt
ALT-Print Screen: hogy rögzítse egy képernyőképet egy ablakot az asztalon
ALT-Home: megy a böngésző honlapja
CTRL-T: nyitni egy új lapot a webböngészőben
CTRL-TAB: lapozhat a füleket böngészőjében
CTRL-W: bezárja az ablakot a böngészőjében
CTRL-End: menni a végére egy mondatnak
CTRL-"←" vagy "→": mozgatni az előző vagy a következő szót
CTRL-SHIFT-"←" vagy "→": válassza ki az előző vagy a következő szóra

4 megjegyzés:

 1. A QR kód egy vonalkód típus, amely nagy mennyiségű információ tárolására képes.

  A QR kódban lehet tetszőleges szöveg, web oldal cím, névjegy vagy akár egy sms.

  A QR kód olvasható például mobiltelefon segítségével, amire egy kis programot kell csak feltelepíteni. Ezenkívül vonalkódolvasóval vagy a számítógépre feltelepített program segítségével.

  VálaszTörlés
 2. win szolgáltatás...ha összement a kép akkor ctrl és mínusz ezzel kicsinyíted az oldalt a ctrl pluszal nagyítod....

  VálaszTörlés
 3. ingyenes oktatás lesz ebből? :)

  VálaszTörlés
 4. ingyenes oktatás?csatlakozom.

  VálaszTörlés

CSAK FINOMAN ÉS SZÉPEN.....